Warsztaty kulinarne w Pizzerii Oregano
Chcąc poszerzyć swoją wiedzę o umiejętność wypiekania pizzy, pierwszoklasiści wybrali się do pizzerii Oregano w Szczecinku, na warsztaty kulinarne. Zadaniem uczniów było przygotowanie pizzy. Jak przystało na prawdziwych szefów kuchni, dzieci poradziły sobie
z tym znakomicie. Na cieście pojawiły się ciekawe kompozycje z sera, szynki, pieczarek
i kukurydzy. Okazało się, że niezastąpionym składnikiem pierwszoklasistów z Turowa było salami, uwielbiane przez większość grupy. Po rozwałkowaniu ciasta, nałożeniu sosu oraz udekorowaniu, pizzę zostały wsadzone do pieca i upieczone. Na koniec uczniowie otrzymali dyplom „Małego mistrza kuchni”. Zajęcia kulinarne okazały się dla dzieci fascynującą podróżą do świata smaków, zapachów i kolorów a wspólne przyrządzenie posiłku okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni między nimi.
B. Steffen