Warsztaty dla uczniów klas trzecich „Od ziarna do chleba”
Gospodarstwo ekologiczne oferuje przestrzeń i niezliczone możliwości doświadczania wszystkimi zmysłami tego, co wiąże się z przyrodą i środowiskiem naturalnym. „Skąd pochodzi żywność?”, „Jak funkcjonuje gospodarstwo na co dzień?”, „Co żyje w ziemi?”. Na te i inne pytania uczniowie klas trzecich mogli znaleźć odpowiedź podczas wizyty edukacyjnej w gospodarstwie ekologicznym w Juchowie.
Uczniowie klasy 3a i 3b uczestniczyli w programie edukacyjnym „Od ziarna do chleba”. Podczas warsztatów dzieci poznawały różne gatunki zbóż i produktów zbożowych. Z dużym zaangażowaniem samodzielnie wyrabiały ciasto i piekły bułki. Słuchały ciekawostek na temat produktów zbożowych, ich wartości odżywczych i roli w codziennej diecie. Warsztaty zakończyły się wspólnym drugim śniadaniem przygotowanym przez uczniów z ekologicznych produktów.
Program „Od ziarna do chleba”poprzez obserwację i działania dał dzieciom okazję do niepowtarzalnych przeżyć oraz zdobywania nowych doświadczeń, które uzupełniły wiedzę szkolną.
K. Jakubowska, W. Pakulniewicz
[Not a valid template]