Jak wspólne gotowanie może uczyć?
Dużo mówi się o znaczeniu śniadania w codziennym żywieniu naszych dzieci, a to dlatego, że statystyki w Polsce wciąż pozostają niezadowalające… Coraz większy ich odsetek rezygnuje z najważniejszego posiłku dnia lub odżywia się w sposób nieracjonalny, dlatego uczniowie klasy VI z naszej szkoły wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół nr 6 im. St. Staszica w Szczecinku pod hasłem „Zdrowe śniadanie”. W ramach warsztatów młodzież mogła poszerzyć wiedzę n/t zdrowego odżywiania oraz poznać nowe smaki podczas sporządzania i degustacji pełnowartościowych koktajli oraz sałatek owocowo – warzywnych.
Najwięcej radości przyniosło uczniom samodzielne wykonanie muffinek śniadaniowych na słodko i słono w pracowni żywienia, pod bacznym okiem prowadzącej warsztaty – Pani Marzeny i pomocy starszych kolegów z tamtejszej szkoły. Podczas wspólnej degustacji potraw, największym zaskoczeniem okazały się koktajle sporządzone z jogurtu, mało znanego warzywa, jakim jest jarmuż oraz bananów. Nawet uczniowie sceptycznie podchodzący do tej potrawy, po jej skosztowaniu zmienili zdanie. Na zakończenie zgodnie stwierdzili, iż wszystkie dania były smaczne, wyrazili też chęć, aby podobne zajęcia odbyły się raz jeszcze.
Powyższe warsztaty kulinarne okazały się dla uczestników niezapomnianym doświadczeniem edukacyjnym, przyczyniły się do zwiększenia świadomości, jak ważne w ich życiu jest śniadanie, złożone ze zdrowych produktów. Przekonali się również, że wspólne gotowanie uczy, bawi i jednocześnie integruje oraz wzmacnia poczucie tożsamości w grupie.
Dziękujemy Dyrekcji szkoły oraz nauczycielom prowadzącym zajęcia za umożliwienie nam udziału w powyższych warsztatach.
Jadwiga Sikora